Van Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nde ‘Lazer Sinterleme’ dönemi
16 Mart 2020

Van Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi, yeni dönemde bilgisayar ortamında ‘Lazer Sinterleme’ yöntemiyle sabit protez alt yapı uygulamasını hayata geçiriyor. Doğu Anadolu Bölgesi’nde ilk olacak uygulama tamamen dijital ortamda insan ağız yapısına uygun diş protezi tasarlanıp, kısa bir sürede hazırlanarak hastaya takılacak.




Van Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi, yeni dönemde bilgisayar ortamında ‘Lazer Sinterleme’ yöntemiyle sabit protez alt yapı uygulamasını hayata geçiriyor. Van Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi, yeni dönemde bilgisayar ortamında ‘Lazer Sinterleme’ yöntemiyle sabit protez uygulamasını hayata geçiriyor. Doğu Anadolu Bölgesinde ilk olacak uygulama tamamen dijital ortamda insan ağız yapısına uygun diş protezi tasarlanıp, kısa bir sürede hazırlanarak hastaya takılacak. Türkiye’de sadece belli bölgelerde olan ‘Lazer Sinterleme’ yöntemi, bilgisayarlar eşliğinde ağız taraması yapılarak, çene yapısına en uygun dişin, renk ayarına kadar belirlenmesinin ardından tamamen el değmeden lazerlerle protez ve metal kronlar çok kısa sürede üretilecek. Uygulama 15 Ocak 2020 tarihinden itibaren Van Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinde hayata geçecek.

LAZER_SYNTERLEME__1.jpg

Başhekim Özkan ARIK: DOĞU ANADOLU BÖLGESİNDE BİR İLK OLACAK ‘Lazer Sinterleme’ yöntemini uzun yıllar yapılan çalışmalar sonucu faaliyete geçirildiğini kaydeden Van Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi Dt.Özkan Arık, Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinin alt yapısının hazır olduğunu yönteme kısa süre içerisinde başlayacaklarının müjdesini vererek şu ifadeleri kullandı: “Merkezimizde sabit protezleri alt yapısını lazer sistemi yani ‘Lazer Sinterleme’ yöntemiyle yapacağız. Doğu Anadolu Bölgesinde ilk defa ilimizde bu hayata geçirilecek. Uygulamanın başlamasıyla işin tekrar etme kısmı ortadan kalkıyor hem de hastaya harcanan zaman kısalacak. Bu sistemle hasta memnuniyeti daha çok artıyor. Bu sistemin ilimize getirilmesi adına çok çaba sarf ettik. Bu uygulama belli bölgelerde uygulanıyor. Doğu Anadolu Bölgesinde Malatya’dan sonra ilimizde bir olacak. Uygulamaya 15 Ocak 2020 tarihinden itibaren hayata geçireceğiz”

LAZER_SYNTERLEME__2.jpg

Başhekim Özkan ARIK: ‘LAZER SİNTERLEME’ YÖNTEMİNİN TEKNİK DETAYLARINA DEĞİNDİ ‘Lazer Sinterleme’ yönteminin teknik detaylarıyla ilgili bilgi veren Arık, şu ifadeleri kullandı: “Lazer Sinterleme diye adlandırılan metal tozları ile katmanlı üretim metodu, asal gaz ortamında, metal tozunun bir üretim tablasına, malzemeye ve lazer gücüne bağlı olarak mikron düzeyinde katmanlar halinde serilmesi ve fiber lazer ile eritilmesinin defalarca tekrarlanması ile ortaya nihai ürün çıkmasıdır. Üretim esnasında sertifikalandırılmış, belli partikül büyüklük aralığında metal tozları kullanılmaktadır. Çıkan nihai ürün, konvansiyonel üretim metoduna göre daha iyi mekanik özellikler sergiler” dedi.
“UYGULAMA İLE HASTALARIN MEMNUNİYET DÜZEYİ ARTACAK” Arık, 3 boyutlu olarak tasarlanmış modeller ile çalışan lazer sinterleme cihazlarında üretim standarda ulaştırıldığı ve çıkan ürün sıfır hata ile hasta ağızına oturduğundan dolayı tekrar üretim söz konusu olmayacağını belirterek şunları kaydetti: “Bu da enerji kaynaklarının tasarrufunu sağlar. Rpt sürecini ortadan kaldıran bu yöntem sayesinde tek seferde doğru üretim yapılır ve hastaların memnuniyet düzeyi artacak. Lazer sinterleme, proses aşamalarındaki protokolleriyle düzenli iş yapımına olanak sağlar ve buna bağlı olarak çalışan bireyin zaman kaybını en aza indirir. Sinterleme yönteminde, iş güvenliği yüksek, kaza riski düşüktür. Arttırılmış, Atex standardı ile donatılmış güvenlik sistemleri, sensörler ile kaza riski neredeyse sıfıra indirilmiştir. Lazer sinterleme teknolojisinde kapalı sistem üretim olduğu ve üretim sonrasında özel koruma malzemeleri ile parça çıkartıldığı için, çalışan sağlığı en yüksek düzeyde korunur”

pp.jpg

Başhekim Özkan ARIK: ‘ERİŞİLEBİLİRLİK BELGESİ’ ALMAYA HAK KAZANDIK Merkezin diğer hizmetlerine değinen Arık, Van Valiliği Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından ‘Erişilebilirlik Belgesi’ aldıklarını belirterek şunları söyledi: “Engelli bireyleri, toplumun bir parçası olarak görüp onların daha aktif bir şekilde hayata katılım sağlamaları amacıyla gerekli düzenlemeleri merkezimizde hayata geçirdikten sonra 3194 Sayılı İmar Kanununda ve yönetmeliklerinde kentlerde her alanda erişilebilirliğin sağlanması için imar planları, kentsel, sosyal, teknik altyapı alanlarında ve yapılarda Türk Standartları Enstitüsü'nün ilgili standartlarına uyma zorunluluğu kapsamında Van Valiliği Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından ‘Erişilebilirlik Belgesini merkez olarak almaya hak kazandık”

LAZER_SYNTERLEME__4.jpg

“ÖNEMLİ İŞLERE İMZA ATIYORUZ” Başhekim Özkan Arık, Van Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi müdürüyle, diş hekimleriyle ve personellerle gece gündüz demeden her koşulda aralıksız hizmet verdiklerini belirtti. Arık, “Van Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi olarak hizmetlerimize aralıksız bir şekilde devam ediyoruz. Merkezimizde diş ünite sayısı ve diş hekimi sayısını artırmaya yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Bununla ilgili müdürümüz Efkan Doğan ile birlikte gerekli girişimlerimiz devam ediyor. Van Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi olarak sosyal etkinliklere ayrıca bir önem veriyoruz. Özellikle voleybol, basketbol ve tenis alanlarımız mevcut, memnuniyet derecesi yüksek bir merkeziz. Yeni atanan müdürümüz ile birlikte merkezimizin çatı sistemi ve oluklarını hal ettik. Uyum içerisinde çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bunun dışında teknolojiye ayak uydurarak cihazlarımızı sürekli yeniliyoruz. Van İl Sağlık İl Müdürü Doc. Dr. Mahmut Sünetçioğlu, Kamu Hastaneleri Başkanı Dr. Adem Ergioğuz ve Van Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Müdürü Efkar Doğan ile birlikte hizmet kalitemizi gün geçtikçe artırarak önemli işlere imza atıyoruz” 

LAZER_SYNTERLEME__3.jpg