Hasta Rehberi

Nereye Muayene Olmalıyım?

culu1

Diş Muayenesi Nedir? Nasıl Yapılır? Ne Zaman Yapılır?

Diş muayenesi diş hekimleri tarafından yapılan ve ağız içerisinde hem diş hem diş etleriyle ilgili bir sağlık sorunu olup olmadığının belirlenmesini sağlayan muayenedir. İstisnasız her bireyin düzenli olarak bu muayeneden geçirilmesi gerekiyor. Bu sayede mevcut sorunların erken dönemde tespit edilmesi, bu sorunların giderilmesine yönelik tedavilerin planlanması ve uygulanması da mümkün olacaktır. Erken tanı tüm hastalıklarda olduğu gibi diş ve diş eti hastalıklarında da önemlidir.

Sindirim ağızda başlar. Tüketilen gıdalardan kalan parçacıklar ağız içerisinde çeşitli mikroorganizmaların üremesine yol açar. Bu üreme noktasında ağız içerisinin son derece elverişli koşullara sahip olduğunu da belirtmemiz gerekiyor. Dolayısıyla ağız ve diş temizliğinin en doğru şekilde, düzenli bir biçimde yapılması gerekir. İhmal edilmesi durumunda ise kısa zamanda diş ya da diş etleriyle ilgili bazı problemler ortaya çıkmaya başlar. Bu sorunların tespit edilmesi ise ancak diş muayenesiyle mümkün olabilir. Muayenenin ne zaman yapılması gerektiğine ya da çocuklar için ilk diş muayenesi zamanına değineceğiz. Öncesinde hangi sıklıkla diş muayenesinden geçilmesi gerektiğini aktaralım.

Diş Muayenesi Hangi Sıklıkla Yapılır?

Sıklıkla gündeme gelen hususlardan biri ne zaman diş muayenesi yapılması gerektiği oluyor. Elbette sağlıklı diş ve diş etlerine sahip olmanın ön koşulu bu kontrollerin düzenli olarak yapılmasını sağlamaktır. Hangi periyotlarla diş hekimine muayene için başvurulması gerektiği de bilinmelidir. Rutin diş kontrolleri için en uygun periyot 6 aydır. 6 ayda bir defa diş hekimine başvurmanız ve kontrolün yapılmasını sağlamanız, olası diş ve diş eti rahatsızlıklarının da kısa zamanda tespit edilmesini sağlayacaktır. Bu sayede en erken dönemde tedaviye de başlanabilir.

Fakat herhangi bir diş ya da diş eti problemi yaşıyorsanız daha sık aralıklarla diş kontrollerine gitmeniz de gerekebilir. Sadece yetişkinlerin değil çocukların da düzenli olarak diş kontrollerinden geçmesi gerektiğini belirtmeliyiz. Herhangi bir diş çürüğünün, diş eti probleminin ya da daha farklı sağlık sorunlarının erken dönemde tespit edilmesi, tedavinin daha kısa zamanda tamamlanmasını sağlayabilir. Aynı zamanda tedavi sürecinin de hasta açısından daha kolay olacağını söyleyebiliriz.

Diş Muayenesi Ne Zaman Yapılmalıdır?


saffet
Türkiye’de düzenli olarakdiş muayenesiolan kişi sayısının bir hayli az olduğunu belirtmeliyiz. Çoğu zaman ilk diş muayenesine gidildiği dönem 20’lik dişlerde ağrı olduğu süreçtir. Daha erken dönemde şayet diş ve diş etleriyle bir problem yaşanmıyorsa diş kontrolüne de gidilmiyor. Kısacası diş hekimine başvurarak genel bir muayeneden geçilmesi için hastaların bazı şikayetlerinin olması bekleniyor da diyebiliriz. Elbette bu tutum son derece yanlıştır. Ağız ve diş sağlığının da genel sağlık noktasında büyük önem taşıdığını göz ardı etmemek gerekiyor.

Rutin diş kontrollerini ihmal edilmesine bağlı olarak diş çürükleri başta olmak üzere çok sayıda problem ilerliyor. Bu durumda daha uzun süreli ya da daha detaylı tedavilerin yapılmasına ihtiyaç doğuyor. Rutin diş kontrollerinin aksatılmasındaki yaygın nedenlerden biri de muayenenin acı vereceği şeklindeki inanıştır. Oysa diş muayenesi hiçbir şekilde acı veren bir işlem değildir. Aynı zamanda bazı tetkiklerin yapılması da istenebilir. Ancak diş röntgeni çekimi gibi işlemlerin de herhangi bir acıya, ağrıya yol açmadığını belirtmeliyiz.

Tedavilerde de mutlaka lokal anesteziden faydalanılıyor ve buna bağlı olarak hastanın tedavi sürecini gayet konforlu bir şekilde atlatması mümkün olabiliyor. tedavilerin büyük bölümü de kanamasız olarak gerçekleştiriliyor. Sonuç olarak diş hekimine gitme noktasında herhangi bir korku ve endişe yaşanmasına asla gerek yoktur. Her bireyin çocukluk döneminden başlamak kaydıyla mutlaka düzenli olarak ağız ve diş muayenesinden geçmesi gerekir. En uygun yaş ise 7 – 8 yaşlarıdır. Ağız ve diş sağlığı ile ilgili herhangi bir sorun olması durumunda daha erken dönemde de diş hekimine başvurulabilir.

Diş Muayenesi Yapılırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Rutin diş muayenesi için gittiğinizde de ağız ve diş sağlığı ile alakalı herhangi bir şikayetiniz varsa mutlaka diş hekiminize bilgi vermelisiniz. Kimi zaman dişler fırçalanırken hafif düzeyde kanama olması ya da ara ara hissedilen sızılar hastalar tarafından dikkate alınmıyor ve diş hekimine de bilgi verilmiyor. Ancak şikayetlerin mutlaka diş hekimi ile paylaşılması gerekir. Çünkü hasta tarafından önemsiz addedilen bir şikayet aslında ağız ve diş sağlığı ile ilgili bir sorunu işaret ediyor olabilir.

Aynı zamanda hastaların mevcut rahatsızlıkları ve varsa kullandıkları ilaçlar hakkında da diş hekimine bilgi vermelerinde fayda olacaktır. Diş muayenesi son derece kısa zamanda tamamlanan basit bir işlemdir. Bu sırada hastaların rahat olması, muayene sürecinin de kısa zamanda tamamlanmasını sağlar. Çeşitli korkularınız ya da endişeleriniz varsa diş hekiminiz ile mutlaka görüşmelisiniz.

Diş Muayenesi İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Genel olarak diş muayenesi olmak için diş hekiminizden randevu talebinde bulunabilirsiniz. Çeşitli şikayetleriniz varsa diş hekiminize bilgi verebilir ve gerekli kontrollerin yapılmasını sağlayabilirsiniz. Bu sayede diş hekiminiz sizi ilgili bölüne yönlendirebilir. Diş hekimliği alanında şu bölümlerin mevcut olduğunu aktaralım:
Endodonti
Periodontoloji
Pedodonti
Ağız ve çene cerrahisi
İmplantoloji
Ortodonti
Protez

Oral Diagnoz Ne Demektir?

Hastalar diş muayenesi konusunda oral diagnoz kavramıyla da karşılaşabiliyor. Oral diagnoz, ağız, diş, diş eti ve çevre dokularla alakalı olarak ortaya çıkan hastalıkları, tanı ve tedavi kriterlerini inceleyen daldır. Bu kapsamda çeşitli gelişim kusurları ya da anomaliler de incelenir. Kimi zaman hastalar muayene için ilk olarak bu bölüme başvuruyor. Bu nedenle söz konusu bölüm halk arasında ‘ilk muayene bölümü’ gibi isimlerle de anılabiliyor.

Genel olarak oral diagnoz bölümünde yapılabilen işlemlere şu örnekleri verebiliriz:

  • Genel ağız ve diş muayenesi
  • Uzman diş hekimi muayenesi
  • Teşhis ve tedavinin planlaması
  • Radyografik tetkiklerin değerlendirilmesi
  • Oral hijyen eğitimi
  • Konsültasyon
  • Uzman diş hekimi konsültasyonu

Oral diagnoz bölümünde sadece dişlerle ilgili teşhisler konmuyor ve tedaviler uygulanmıyor. Aynı zamanda diş eti problemleri ve ağız içerisinde bulunan dokularda yara çıkması gibi konularda da tanı konması mümkündür. Sonrasında hastaya uygun tedavi seçenekleri de uygulanır.

 

Çocuklarda İlk Diş Muayenesi Ne Zaman Yapılır?

Çocukların ilk defa dişi çıktığında diş muayenesi olmasında fayda var. Süt dişlerin de mutlaka diş hekimi tarafından kontrolden geçmesi gerekiyor. Sonrasında herhangi bir problem olup olmadığına bağlı olarak ne zaman kontrole gitmeniz gerektiği konusunda diş hekiminiz tarafınıza bilgi verecektir.

 

Çocuğumu Tedavi Seanslarına Getirirken Neler Yapmalıyım?

Çocuğunuzu sakinleştirmeniz durumunda diş muayenesi sürecinin de daha sorunsuz tamamlanması mümkün olacaktır. Anne babalar ‘korkma’, ‘acımayacak’, ‘kanamayacak’ gibi cümleler kurmamalıdır. Çünkü bu ifadeler çocuklarda daha fazla endişeye neden olabiliyor ve canlarının yanacağı korkusu yoksa bile böyle bir korkunun ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Ebeveynlerin olabildiğince sakin kalması gerekiyor. Bu sakinlik çocukların da tedavi sırasında ve tedaviye gelirken daha sakin olmasına yardımcı olacaktır. Konuyla ilgili sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.


26 Şubat 2024